“İNEK BAYRAMI”
M.Şehmus GÜZEL

2024'te İnek Bayramı 4 ve 5 Mayısta düzenlenecek. Birkaç günümüz kaldı. Nisan ayında bu öğrenci şenliğinin nasıl kutlanması gerektiği yeniden gündeme girdi. Konuşuldu. Konuşuluyor. 19 Nisan 2024'te Siyasal Bilgiler Fakültesi dekanlığının şenliğe ilişkin olarak kamuoyuna duyurduğu kısıtlamaları ve yasakları medya organlarında eleştirildi. Eleştiriliyor. Öğrenciler değişik yollardan tepkilerini duyurdular.

14 Mayıs 2024'te ise İnek Bayramı hakkında açılan ikinci davanın ikinci duruşması yapılacak. Bu bağlamda bugünlerde yeniden çok konuşulacak olan İnek Bayramı'nı dünü ve bugünü içinde kısaca anlatmalı diyorum. 17 Ocak 2024'ten beri hazırladığım bu metni artık sizlere sunmalıyım. 1982'deki İnek Bayramı'nı kutlama eşgüdüm komitesinin üç öğretim üyesinden biri olarak önce o günlerimizi aktarmak istiyorum, sonra şenliğin dününü ve bugününü. Kısaca. Çünkü yazılacak daha pek çok şey var.

“İnek Bayramı” ya da 1982'de isimlendirdiğimiz gibi “Mülkiye Kültür, Sanat, Güldürü ve Spor Şenliği” 10-16 Mayıs 1982 tarihleri arasında Siyasal Bilgiler Fakültesi ile Basın Yayın Yüksek Okulu binalarında, derslik ve anfilerinde, yakın çevresinde ve Cebeci mahallesinde gerçekleştirildi. Şenlik geniş bir öğrenci kesiminin içten ve candan katılımını sağladı. Basından da ilgi gördü. İlk duyulduğunda istihza ile/alayla karşılanan İnek Bayramı nedir? Ne işe yarıyor? Ne işe yarar? Nereden geliyor? Nereye gidiyor? Tarihi kökenleri nelerdir? Niçin kutlanmıştır? Nasıl bir uğraşlar demetinden oluşmaktadır? Başından neler geçmiştir? Bu çalışmada öncelikle bizzat içinde yaşadığımız 1982 Şenliği'nden başlayarak, bu sorulara yanıt vermeye çalışacağım.

17 Ocak-21 Nisan 2024


Oku

"İNEK BAYRAMI" Kitabının teknik bilgileri

Yazan : M.Şehmus GÜZEL
Türü : Anı
Sayfa Sayısı : 74
Dosya Türü : PDF
Dosya Boyut : 1,298Kb